ВЕСТИ

01.
 МАР.
 2024.

Представнице Центра за социјални рад ,,Солидарност“ Панчево присуствовле су дана 01. марта 2024. Године у Смедереву су присуствовале Округлом столу ,,Пословне обавезе у центрима за социјални рад“.

Округли сто је намењен унапређењу практичних искустава и занована је на примерима из праксе центара за социјални рад.29.
 ФЕБ.
 2024.

Представнице Центра за социјални рад ,,Солидарност“ Панчево присуствовле су дана 29. фебруара 2024. године обуци „Руководилац као покретач изградње институционалног интегритета“ која је одржана у Агенцији за борбу против корупције.

Имајући у виду овлашћења руководилаца центара за социјални рад, домова за децу и омладину, геронтолошких центара и домова за старе и других установа социјалне заштите, Дејан Дамњановић, директор Aгенције објаснио је циљ обуке и нагласио важност израде плана интегритета као институционалног механизма за превенцију корупције.

У складу са тим, у наставку обуке представљени су механизми за јачање индивидуалног и институционалног интегритета, појам, значај и сврха израде плана интегритета, односно анализе ризика од корупције у институцији. Нарочита пажња посвећена је бољем разумевању улоге и одговорности директора у изградњи организационе културе институције и код израде и спровођења плана интегритета.25.
 АВГ.
 2022.

Поводом учесталих непотпуних и нетачних информација о правима и услугама корисника Центра за социјални рад ,,Солидарност“ Панчево издаје:


САОПШТЕЊЕ


Центар за социјални рад ,,Солидарност“ Панчево издаје саопштење поводом честих непотпуних и нетачних информација о услугама и правима која грађани/ке остварују у истом.

Центар за социјални рад ,,Солидарност“ Панчево као установа социјалне заштите корисницима пружа услуге и остваривање права у складу са Законом о социјалној заштити, Породичним законом и Одлуком о социјалној заштити града Панчева.

Што се тиче остваривања права:
1. Право на материјалну подршку подразумева
- новчану социјалну помоћ
- додатак на помоћ и негу другог лица
- једнократну новчану помоћ
- народну кухињу


2. Право на коришћење услуга:
- смештаја (домски смештај, смештај у другу породицу, ургентни породични смештај, привремени смештај у прихватилишту и социјално становање у заштићеним условима)
- дневне услуге у заједници (помоћ у кући, дневни боравак, клубови за одрасла и старија лица и лични пратилац детета)
- услуге подршке за самосталан живот (становање уз подршку за младе који напуштају установу социјалне заштите или хранитељску породицу и становање уз подршку за младе и одрасле особе са интелектуалним тешкоћама, као превенција институционализације)

Када су упитању услуге стручних поступака у питању су јавна овлашћења, која подразумевају процену и планирање, давање подршке породицама и старатељску заштиту (привремено и стално старатељство).

Обавеза сваког стручног радника запосленог у Центру је да сваком кориснику у непосредном раду предочи све услуге и права које корисник може остварити у складу са проблемима и потребама које појединац/породица у том тренутку имају.

Што се тиче решавања стамбеног питања појединца/породице орган старатељства нема надлежности за решавање истог. Орган старатељства се појављује у извршним поступцима принудног исељења, као установа која најосетљивијим члановима домаћинства (малолетна деца и стари) може понудити неку од предходно наведених услуга, које тренутно могу пружити безбедно окружење и место за живот, за наведене осетљиве категорије.

Орган старатељства у сваком поступању поштује Уставом и другим нормативима гарантована људска и грађанска права, а поготово право корисника да активно учествује у сваком поступку који се води у Центру и да изабере услугу коју сматра најбољом у решавању сопственог проблема.

Запослени у Центру су свесни чињенице да се за помоћ обраћају корисници који су у некој животној кризи и да се ради о веома осетљивим личним и породичним питањима, па је за очекивати да је неким корисницима лакше да не прихвате властити део одговорности, него да окриве стручне раднике Центра и изнесу своје субјективно виђење целокупне ситуације.

Наглашавамо да медији имају посебно значајно место како у упознавању грађана/грађанки са правима која могу остварити, тако и у очувању поверења у институцуја, што се можа постићи објављивањем само проверених информација.

И ово саопштење има за циљ правовремено и тачно информисање грађана/грађанки о правима која могу остварити у институцијама система.

Центар за социјални рад
,,Солидарност“ Панчево16.
 MAJ
 2022.

Представници Центра за социјални рад ,,Солидарност" Панчево присуствовали су Међународној конференцији о делатности социјалне заштите и Међународној конференцији “Пролећно регионално саветовање за установе социјалне заштите – размена искустава, преглед прописа и регулативе, јачање односа у региону“ . Циљ међународних конференција је био сумирање рада установа социјалне заштите у Републици Србији и у окружењу током пандемије вируса Ковида19, као и прегледа прописа и регулативе, као и јачање односа у региону.11.
 MAJ
 2022.

Дана 11.05.2022. године сараднице Сигурне куће задужене за креативно окупационе активности одржале су радионицу васпитачицама Предшколске установе "Дечја радост".
Ова радионица је део пројекта "60+10" и наставак сарадње између ове две установе.
Све учеснице су са радионице понеле дивне утиске, а малишани који похађају вртиће ПУ "Дечја радост" су добили нове, ручно израђене, играчке.10.
 MAJ
 2022.

Центар за Социјални рад-Солидарност Панчево, прославио шест деценија постојања, а Сигурна кућа, већ је 10 година уточите обеспокојенима у нашем граду и околини
БЛАГОСЛОВ БРИГЕ
Без помпе, тихо, како и доликује установама Социјалне заштите, данас, практично, пре неколико сати, окупљањем у Центру за културу, у граду на Тамишу, обележили су значајне јубилеје.
Тачније, „Солидарност“ ће у четвртак, 12. маја, прославити 62. године од оснивања, али, због незавидне ситуације, пре бриге, у вези са Цовид-19, остало је, да шест деценија рада, буде данас промовисано. Такође, Сигурна кућа, која, деценију, одано, саосећајно, брине о угроженим лицима, најпре женама и деци, на чудесан начин показала је јавности како делује у нашем окружењу.
Дакле, лепим поводом, у панчевачком храму културе, представљена је изложба цртежа, деце, која су, стицајем околности, један део младости провела у Сигурној кући, симболичког назива, пуног оптимизма-Ево, ја сам добро.
Нашао сам се тамо, из два разлога. Прво, јер сматрам да Центар за Социјални рад заслужује да му се посвети пажња, посебно, због деценијске заштите суграђанима, а данас је био леп повод да се видим са знаним и незнаним људима који тамо раде. Друго, личне је природе, па не бих о томе.

Сви запослени у Центру или Сигурној кући, макар велика већина, има благослов бриге о нама, Панчевцима, који смо, из неког разлога, стигли до улице Филипа Вишњића, до „Зелене“ зграде. Колико год ишли ка тамо у зебњи, сломљени емотивно и на друге начине, излазили смо оданде као моћно охрабрени, ако ништа друго. Често не разумемо да се у таквим установама примењује закон, дела по њему и да нема и не сме бити никаве импровизације у тешким одлукама професионалаца, едукованих за такве процесе.
Данас гледам те људе. Колектив све млађи. Смена генерације, сад се баш уочава. Радостан, јер, колико год, таква је систематизација рада, били распоређени по тимовима, сви заједно, они су један велики, добар, успешан тим. Говорила је Сања Паталов Стојадиновић, директорка, Миленко Чучковић, панчевачки већник, задужен за Социјалну заштиту у граду и Ксенија Милосављевић, стручни сарадник у Сигурној кући.
Мирна отвореност људи око мене, у споју искуства и младости, још једном су ме уверили, они су мост између државе и корисника, који нађу излаз из многобројних проблема. Имам изузетно поштовање за њихов рад, респект за много тога величанственог што чине, у не баш сјајним условима.
Још пар речи о изложби. Чудесно. Тако бих описао то шаренило на цртежима. Боје, предивни колорит на њима, указују, колико су та деца, после претрпљених мука, постала свесна да постоји боље сутра.

Праштајте и добра вам срећа!

Слободан Рора Дамјанов10.
 MAJ
 2022.

Поводом јубилеја Центра за социјални рад и Сигурне куће Панчево, дана 10.05.2022.год. у фоајеу Културног центра са почетком у 18 часова, биће одржана изложба дечјег ликовног стваралаштва, под називом "Ево, ја сам добро". Улаз је слободан.10.
 MAJ
 2022.

Градска управа града Панчева финансира реализацију пројекта под називом "60 + 10" поводом обележавања 60 година од оснивања Центра за социјални рад "Солидарност " и 10 година рада Прихватилишта за жене и децу жртве породичног насиља- Сигурна кућа. У оквиру наведеног пројекта израђени су флајери и брошуре, штампани су дечији цртежи и израђен каталог дечијих радова, који ће у наредном периоду бити доступни грађанству.28.
 АПР.
 2022.

Градска управа града Панчева финансира реализацију пројекта под називом "60 + 10" поводом обележавања 60 година од оснивања Центра за социјални рад "Солидарност " и 10 година рада Прихватилишта за жене и децу жртве породичног насиља- Сигурна кућа. У оквиру наведеног пројекта израђени су флајери и брошуре, штампани су дечији цртежи и израђен каталог дечијих радова, који ће у наредном периоду бити доступни грађанству.29.
 MAP.
 2022.

Представници Центра за социјални рад ,,Солидарност" Панчево присуствовали су дана 29.03.2022. године трибини за супервизоре под називом „Стручна подршка Покрајинског завода за социјалну заштиту супервизорима у центрима за социјални рад у АП Војводини“ коју је организовао Покрајински завод за социјалну зашиту. Циљ трибине је био сумирање резултата рада током протекле 2021. године, размена искуства и добре праксе у раду супервизора, а очекивани резултати су били предлози за унапређење рада супервизора.18.
 MAP.
 2022.

Супервизори Центра за социјални рад ,,Солидарност" Панчево су присуствовали дана 18. марта 2022. године групној супервизији супервизота јужнобанатског у средњебанатског округа у форми округлог стола под називом "Подршка супервизора водитељу случаја када постане жртва корисника" коју је организовао Центар за социјални рад Бела Црква. Учесници су се упознали са теоријским основама функција супервизије са посебним освртом на подржавајућу функцију и у оквиру дискусије су у на основу примера сложених случајевима из својих центара пружили међусобну стручну подршку.12.
 MAP
 2022.

Министарство за бригу о породици и демографију координира Националним интерсекторским одбором за спровођење Програма Подршка подстицајном родитељству у сарадњи са УНИЦЕФ-ом. Одбор у саставу представника свих релевантних министарстава здравља, образовања, социјалне заштите и државне управе и локалне самоуправе настоји да унапреди интерсекторску сарадњу и да подржи унапређење квалитета услуга за децу на раном узрасту и родитеље.
У том смислу, са задовољством вас обавештавам да је у оквиру Програма Подршка подстицајном родитељству лансиран један нови ресурс за родитеље – мобилна апликација ~Bebbo – Ваш сапутник родитељству.
„Bebbo“ је свеобухватни, бесплатни, интерактивни водич за родитеље кроз родитељство и одрастање детета, узраста 0 до 6 година, који нуди поуздане стручне савете који се тичу здравља и развоја деце, као и добробити родитеља. Апликација је нови вид подршке омиљеног телефонског саветовалишта “Хало Беба” која је сада, осим у Србији, доступна у још 10 земаља и територија.
Позивамо вас овим путем да испробате апликацију и да активно у свом раду подстичете родитеље мале деце да користе апликацију.
Линк до званичне Беббо wеб странице је:
Bebbo aplikacija08.
 MAP.
 2022.

Компанија ДМ дрогерие маркт традиционално је на дан 8. март донирала робу у вредности од 700.000 динара сигурним кућама широм Војводине и на тај начин им показала да нису саме у својој борби.
Удружење грађанки FemPlatz обележило је Међународни дан жена организовањем Првог хуманитарног осмомартовског паб квиза. Учесници су на име котизације прилагали донације за нашу Сигурну кућу.

Велико хвала!02.
 MAP.
 2022.

Представници Центра за социјални рад ,,Солидарност" Панчево присуствовали су дана 02.03.2022.године, заједно са представницима установа за смештај корисника, центра за социјални рад и центра за породични смештај и усвојење ки пружаоца услуга социјалне заштите на територији АП Војводине, консултативним састанку Покрајинског завода за социјалну заштиту , а ради израде Стратешког плана Установе за период 2022-2026. године.26.
 ФЕБ.
 2022.

У фебруару, 2022. године, Влада Републике Србије је усвојила нови Општи протокол за заштиту деце од насиља.
Општи циљ новог протокола је обезбеђивање системске континуиране превенције свих облика насиља над децом и осигурање ефикасних, интерсекторских мера заштите када постоји сумња или сазнање о насиљу које укључује децу.
Општи протокол за заштиту деце од насиља је обавезан за све учеснике у процесу заштите детета и сачињен је тако да поштује основне принципе Конвенције Уједињених нација о правима детета: право детета на живот, опстанак и развој; недискриминација; најбољи интерес детета; партиципација детета.
Доношење овог акта је део и Националног акционог плана за реализацију Поглавља 23 у процесу придруживања Европској унији.
Општи протокол за заштиту деце од насиља и Закључак Владе о усвајању Општег протокола можете наћи на следећем линку:
https://mtt.gov.rs/tekst/35755/opsti-protokol-za-zastitu-dece-od-nasilja.php31.
 ДЕЦ.
 2021.

Ове године, због познате епидемиолошке ситуације, Центар није могао да организује масовнију поделу новогодишњих пакетића за одређене категорије деце са своје евиденције, али је ипак успела да се реализује подела новогодишњих пакетића, те су око 170 деце и младих обезбеђени пакетићима са слаткишима, играчкама, козметиком и техничким уређајима.
Ови пакетићи су подељени деци и младима без родитељског старања која се налазе у хранитељским породицама и деци која живе у својим породицама, а чији родитељи због неповољних социоекономских прилика или других ограничавајућих фактора, нису у могућности да деци приуште новогодишње пакетиће.
Овом приликом Центар сее захваљује донаторима: ОД Сребра Панчево, Апотека код Сунчаног сата Панчево, Хипра д.о.о. Панчево, Пан-Леди д.о.о. Панчево, Big Fashion Center Панчево, Almеx d.o.o. Pančevo, Небојши Ђорђевићу, Danijela Commerce д.о.о. Панчево, Владе Чепић ПР софтверски инжињеринг PC COM Земун, Адвокатска комора Војводине- огранак Панчево, Панчевачки савез за предшколски спорт и ЈКП Зеленило Панчево.

10.
 ДЕЦ
 2021.

>

10. децембар је Међународни дан људских права и тим даном се завршава кампања "16 дана активизма против насиља према женама". Том приликом организованa је Трибина под називом "Превенција насиља према женама " на којој су говориле руководилац Сигурне куће у Панчеву - Зорица Домошљан, координаторка Сигурне куће у Београду - Весна Станојевић и в.д.директора Специјалне болнице за психијатријске болести у Ковину - докторка Јованка Петровић. Догађај је одржан у дворани "Аполо" у Панчеву, а у организацији Savet za rodnu ravnopravnost Pančevo и Јужнобанатског округа, уз подршку Grad Pančevo .09.
 ДЕЦ.
 2021.

Овонедељне гошће емисије "И ми смо ту" на радио Панчеву биле су Јелена Џунић и Александра Грба, стручне раднице на пословима пружања психосоцијалне подршке и саветодавног рада Сигурне куће Панчево. Tом приликом говориле су о 16 дана активизма против насиља над женама, породичном насиљу, његовим облицима, начинима пријаве насиља и функционисању Сигурне куће.25.
 HOB.
 2021.

25. новембар је Међународни дан борбе против насиља над женама. Тим поводом руководилац наше Сигурне куће, Зорица Домошљан, била је гошћа Панчевачке хрoнике. Том приликом разговарано је о породичном насиљу, важности препознавања и начину пријаве насиља као и o развоју Сигурне куће. Цео интервју погледајте на линку испод.25.
 НОВ.
 2021.

Данас смо посетили предшколску установу "Дечја радост" у Панчеву која је један од најзначајнихих сарадника наше Сигурне куће. Кроз креативне радионице које се одржавају у Прихватилишту, жене и деца су ручно сашили и направили играчке које су приликом данашње посете поклоњене предшколској установи.10.
 HOB.
 2021.

Дана 10.11.2021. године посетили су нас наши пријатељи из Удружења ,,На пола пута” чији су чланови кроз курс шивења и кројења у оквиру волонтерске акције под називом "Сами кројимо своју будућност" сашили кухињске крпе и јастучнице, које су нам том приликом поклонили. Захвални смо на поклону, размени искустава и добре енергије!29.
 СЕП.
 2021.

Данас су у Градској управи града Панчева партнери на пројекту ОДСКОЧНА ДАСКА – Град Панчево, Центар за социјални рад „Солидарност“ и Друштво за унапређење положаја вулнерабилних друштвених група потписали 13 уговора са изабраним корисничким породицама за доделу пакета донаторске помоћи. Корисници пакета донаторских помоћи припадају осетљивим категоријама и то 9 жена жртава породичног насиља и њихове породице, 3 особе са инвалидитетом и њихове породице и једна вишечлана изузетно социјално угрожена породица. Наведене породице ће у оквиру поменутог пројекта добити стамбени објекат, али и социо-економску подршку која укључује материјалну помоћ у виду набавке намештаја, беле технике, адаптацију стамбеног објекта, услуге селидбе, обуке за жељена занимања, лаптоп рачунаре и слично, као и услуге психосоцијалне подршке.02.
 ЈУН
 2021.

Први on-line скуп супервизора Јужног Баната организован је од стране супервизора Центра за социјални рад „Солидарност“ Панчево дана 02.06.2021. године.
Одлуком Коморе социјалне заштите скуп је категорисан као округли сто под називом „И супервизор је само човек“. Округлом столу су присуствовале саветнице Покрајинског завода за социјалну заштиту, супервизори из Центра Пландиште, Алибунара, Беле Цркве, Опова, Ковачице, Панчева, Ковина и Вршца. Разговарало се о функционисању центара за социјални рад током пандемије и посебно о улози супервизора у поштовању стандарда и прописане процедуре у раду са корисницима.